Marchew w diecie koni
Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów – przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. W marchwi znaleźć można kilka rodzajów karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A. Obfituje też w inne przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy (kemferol, luteolina, kwercetyna i inne) oraz związki fenolowe, jak kwas chlorogenowy hydroksycynamonowy, kwas ferulowy, kwas p-kumarynowy, kwas p-hydroksybenzoesowy czy kwas kawowy. W dużym stopniu to właśnie one sprawiają, że marchewka wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.
Dynia w diecie koni
Dynia jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Dzięki obecności beta-karotenu, dynia wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Z uwagi na zawartość witaminy E, witaminy C czy witaminy A, dynia wpływa korzystnie na kondycję skóry. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z trujących produktów przemiany materii.
Siemię lniane w diecie koni
Zawiera związki śluzowe i pektyny. Ponadto jest źródłem składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i witamin: C, E, B1, B2, B5, B6 oraz kwasu foliowego. Podawane regularnie wpływa pozytywnie i poprawia zdrowie kopyt i wygląd sierści, wzmacnia układ trawienny, wspomaga konie w okresie zmiany sierści oraz rekonwalescencji. Jest wyjątkowo pomocne w stanach zapalnych i wrzodach przewodu pokarmowego. Działa na układ pokarmowy osłaniająco, przeciwzapalnie, stymuluje perystaltykę, usprawnia trawienie. Ma działanie stabilizujące oraz osłonowe.
Skład: mąka owsiana, marchew, dynia zwyczajna, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana pełnoziarnista, siemię lniane, olej lniany, woda.