Banan w diecie koni
Banany dostarczają do organizmu wiele witamin. Zawierają dużo potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także są źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banany w diecie dostarczają też dużo witaminy C, B6, A, E i K. Banany mają zdolność zobojętniania kwasu żołądkowego, dzięki czemu mogą działać przeciwwrzodowo, ponieważ nie pozwalają na podrażnianie kwasem uszkodzonej śluzówki żołądka. Są źródłem magnezu znanego ze swych antystresowych właściwości oraz uspokajającego wpływu na układ nerwowy.
Siemię lniane w diecie koni
Zawiera związki śluzowe i pektyny. Ponadto jest źródłem składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i witamin: C, E, B1, B2, B5, B6 oraz kwasu foliowego. Podawane regularnie wpływa pozytywnie i poprawia zdrowie kopyt i wygląd sierści, wzmacnia układ trawienny, wspomaga konie w okresie zmiany sierści oraz rekonwalescencji. Jest wyjątkowo pomocne w stanach zapalnych i wrzodach przewodu pokarmowego. Działa na układ pokarmowy osłaniająco, przeciwzapalnie, stymuluje perystaltykę, usprawnia trawienie. Ma działanie stabilizujące oraz osłonowe.
Skład: mąka owsiana, banan, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana pełnoziarnista, siemię lniane, olej lniany, woda.